09.12.2019 – 13.12.2019

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

09.12.2019

Pieczywo –
bułka pszenna,
bułka grahamka, masło, masełko,
 pasztet z drobiu,
filet z makreli
 w pomidorach,
ogórek kiszony, rzodkiewka,
żółta papryka,

kawa zbożowa
z mlekiem,

 herbatka hibiscus

¼  kiwi

1,4,6,7

Kwaśnica z mięsem ziemniakami
i zieloną pietruszką,

ryż na mleku
z malinami
 polany masłem,

 kompot agrestowy

1,7,9

Pączek
z dżemem,

herbatka z dzikiej róży

i winogrona

1

445 kcal

618 kcal

232 kcal

Wtorek

10.12.2019

Zupa mleczna
 z kaszką manną,
pieczywo mieszane-wek, chleb graham, masło, masełko,
szynka wieprzowa- schab od górali,
 dżem truskawkowy niskosłodzony,
sałatka lodowa, pomidor, rzodkiewka
i zielona papryka

herbatka malinowa

¼ gruszki

1,6,7

Rosół z makaronem
nitki orkiszowym
i zieloną pietruszką,

filet z indyka
duszony w ziołach,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
mizeria z ogórków zielonych
z koperkiem
i jogurtem naturalnym,

 kompot z czerwonej porzeczki

1,7,9

Bakuś kieszonka,

wafle talarki
z błonnikiem,

½ banana

1,7

543 kcal

547 kcal

172 kcal

Środa

11.12.19r.

Pieczywo- chleb pszenno-żytni,
graham z ziarnami, masło, masełko,
pasta z jaj, szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym,
serek śmietankowy
 pomidor, rzodkiewka i zielona papryka

kawa zbożowa
 z mlekiem

herbata z cytryną
 i miodem,

 marchew

1,3,7,8,10

Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,

kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,

kompot śliwkowy

1,3,7,9

Bułeczka maślana,

kakao

i ¼ gruszki

1,7

456 kcal

614 kcal

291 kcal

Czwartek

12.12.19r.

Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi
pieczywo-wek
i chleb graham, masło, masełko,
szynka drobiowa- kurczak gotowany,
ser żółty gouda, ogórek kiszony, rzodkiewka, pomidor
i żółta papryka,

herbatka żurawinowa

¼  kiwi

1,6,7

Zupa krem z dyni
z groszkiem ptysiowym
i zieloną pietruszką,

cielęcina w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty
pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek

kompot  wiśniowy

1,7,9

Galaretka
truskawkowa

 i chipsy jabłkowe

490 kcal

564 kcal

144 kcal

Piątek

13.12.19r.

Pieczywo mieszane-  chleb pszenno-żytni,
graham z ziarnami, masło, masełko,
serek twarożkowy
 ze szczypiorkiem
 i jogurtem naturalnym
miód pszczeli,
pomidor
i rzodkiewka

kakao,

½ banana

 herbatka owocowa

1,7,8

Krem z groszku zielonego
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką

filet z miruny na maśle, ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
 sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli
 i oliwy z oliwek

kompot wieloowocowy

1,4,7,9

Muffinka

i sok jabłkowy

1

505 kcal

576 kcal

279 kcal

Woda niegazowana według potrzeb dzieci


Zgodn
ie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, / 
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA

Montessori

TUTORING SZKOLNY

Archiwa

"Bo kochać znaczy tworzyć,
poczynać w barwie burzy
rzeźbę gwiazdy i ptaka
w łun czerwonych marmurze."
                                 /K.K.Baczyński/