25.05.2020 – 29.05.2020

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

25.05.2020

Pieczywo-bułeczka kajzerka, masełko,
pasztet z drobiu,
 filetem z makreli
 w pomidorach,
 ogórek kiszony

kawa zbożowa
z mlekiem,

 herbatka z dzikiej róży

¼ gruszki

1,4,6,7

Barszcz czerwony zabielany z jajkiem, ziemniakami
i zielonym koperkiem

jabłko w cieście naleśnikowym
z cukrem pudrem,

herbatka z miodem
 i cytryną

1,3,7,9

Batonik 7 days
z nadzieniem kakaowym

 i sok owocowy

1

445 kcal

624 kcal

205 kcal

Wtorek

26.05.2020

Zupa mleczna
z płatkami orkiszowymi,
pieczywo –wek, masełko,
szynka wieprzowa,
ser żółty gouda,
 pomidor

herbatka malinowa

¼ kiwi

1,6,7

Rosół z makaronem
nitki szlacheckim
i zieloną pietruszką,

filet z kurczaka w sosie ziołowo-jogurtowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi
i jabłka z jogurtem naturalnym,

 kompot śliwkowy

1,3,7,9

Galaretka pomarańczowa

i chipsy jabłkowe

528 kcal

578 kcal

144 kcal

Środa

27.05.2020

Pieczywo- chleb pszenno-żytni, masełko,
pasta z jaj,szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym,
serek śmietankowy Włoszczowa,
 pomidor,

kakao

herbata z cytryną
 i miodem,

marchew

1,3,7,10

Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,

kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,

kompot agrestowy

1,3,7,9

Soczek  Tymbark wieloowocowy

 i wafel ryżowy

w czekoladzie

1

456 kcal

614 kcal

164 kcal

Czwartek

28.05.2020

Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo- wek,
 masełko,
½ jajko gotowane
i ser żółty gouda,
pomidor

herbatka malinowa

¼ gruszki

1,3,7

Zupa brokułowa
 z groszkiem ptysiowym
i zieloną pietruszką,

gulasz wieprzowy,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka,
cebulki, zieleniny
i oliwy z oliwek

kompot wieloowocowy

1,7,9

Chleb
z masełkiem,
z szynką -kurczakiem gotowanym,
 ogórkiem kiszonym

herbatka żurawinowa

1,6

508 kcal

538 kcal

194 kcal

Piątek

29.05.2020

Pieczywo-chleb pszenno-żytni
 masełko,
ser biały z jogurtem naturalnym
dżem truskawkowy niskosłodzony,
pomidor

kakao

herbatka hibiscus

½ kiwi

1,7

Zupa ogórkowa
z ryżem brązowym
 i zieloną pietruszką,

 filet z miruny panierowany- z pieca ziemniaki puree
 ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte

kompot wieloowocowy

1,3,4,7,9

Sok jabłkowy

i wafel góralka

1

505 kcal

562 kcal

344 kcal

Woda niegazowana według potrzeb dzieci


Zgodn
ie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, / 
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA

Montessori

TUTORING SZKOLNY

Archiwa

"Bo kochać znaczy tworzyć,
poczynać w barwie burzy
rzeźbę gwiazdy i ptaka
w łun czerwonych marmurze."
                                 /K.K.Baczyński/