09.03.2020 – 13.03.2020

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

09.03.2020

Pieczywo -bułka,  bułka grahamka, masło, masełko, pasztet z drobiu,
filet z makreli
w pomidorach
ogórek kiszony,
zielona papryka
i rzodkiewka

 kawa zbożowa
z mlekiem,

 herbatka z dzikiej róży

 ½ banana

1,4,6,7

Kwaśnica z mięsem ziemniakami
i zieloną pietruszką,

jabłko w cieście naleśnikowym
z cukrem pudrem,

herbatka z miodem
i cytryną

1,3,7,9

Babka ucierana

i sok pomarańczowy Tymbark

1

445 kcal

554 kcal

279 kcal

Wtorek

10.03.2020

Zupa mleczna
z płatkami jaglanymi,
pieczywo- wek,
chleb graham,
masło, masełko,
szynka zbója w/p,
dżem truskawkowy niskosłodzony
 pomidor
papryka żółta
i rzodkiewka

herbatka malinowa

¼ kiwi

1,6,7

Zupa pomidorowa
z kaszą orkiszową
i zieloną pietruszką,

filet z indyka
duszony w ziołach,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi
 i jabłka
z jogurtem naturalnym,

kompot agrestowy

1,7,9

Serek Bakuś,

pałeczki kukurydziane

i ¼ gruszki

1,7

528 kcal

546 kcal

152 kcal

Środa

11.03.2020

Pieczywo- wek,
graham z ziarnami, masło, masełko,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup Pudliszki,
ser żółty gouda, ogórek kiszony,
czerwona papryka
 i pomidor,

kakao

herbata z miodem
i cytryną

marchew

1,6,7,8

Zupa koperkowa
zabielana z jajkiem
i ziemniakami,

pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
surówka z gruszki i kiwi

kompot
 z czarnej porzeczki

1,3,7,9

Pączek
z dżemem,

herbatka malinowa

¼ jabłka

1

580 kcal

608 kcal

382 kcal

Czwartek

12.03.2020

Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo mieszane-
wek i chleb graham,
masło, masełko,
½  jajko gotowane,
ser żółty gouda, pomidor,
papryka zielona
i rzodkiewka,

herbatka żurawinowa

¼ jabłka

1,3,7

Zupa jarzynowa
z makaronem gwiazdki
i zieloną pietruszką,

kotlecik mielony
 cielęco-wieprzowy
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kapusty kiszonej, jabłka,
marchwi, cebuli
i oliwy z oliwek

kompot wiśniowy

1,3,7,9

Chleb
z masełkiem,
szynką -kurczakiem gotowanym
z ogórkiem kiszonym
 i żółtą papryką,

herbatka malinowa

1,6,7

501 kcal

597 kcal

194 kcal

Piątek

13.03.2020

Pieczywo-   chleb
i graham z ziarnami, masło, masełko,
serek twarożkowy
ze szczypiorkiem
 i jogurtem naturalnym
miód pszczeli, pomidor
i zielona papryka

kakao,

 herbatka hibiscus

½ banana

1,7

Krem z soczewicy
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,

 filet z miruny na maśle, ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty czerwonej,  jabłka, cebuli
 i oliwy z oliwek,

kompot wieloowocowy

1,4,7,9

Galaretka malinowa

i chipsy jabłkowe z sokiem ananasowym

505 kcal

585 kcal

144 kcal

Woda niegazowana według potrzeb dzieci


Zgodn
ie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, / 
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA

Montessori

TUTORING SZKOLNY

Archiwa

"Bo kochać znaczy tworzyć,
poczynać w barwie burzy
rzeźbę gwiazdy i ptaka
w łun czerwonych marmurze."
                                 /K.K.Baczyński/