Jadłospis
10.06.2019 – 14.03.2019

DATA

ŚNIADANIE kcal OBIAD kcal Podwieczorek kcal
Poniedziałek
10.06.2019
Wek z masełkiem, ogórkiem zielonym
kiełbaski z szynki
na gorąco
i ketchup Pudliszki,
chleb z ziarnami masłem
serem żółtym, rzodkiewką
i pomidorem,

kawa zbożowa
z mlekiem,

herbatka z dzikiej róży

arbuz

1,6,7,8

580 Zupa fasolowa
z mięsem, ziemniakami
i majerankiem

jabłko w cieście naleśnikowym,

herbata z cytryną
i miodem

 

1,3,7,9

628 Drożdżówka
z marmoladą niskosłodzoną

kakao

i kiwi

 

1,7

290
Wtorek
11.06.2019
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi,
wek z masełkiem,
sałatką zieloną
szynką wieprzową,
ogórkiem zielonym
i papryką czerwoną,
graham z masłem, serkiem almette
i pomidorem

herbatka malinowa

gruszka

1,6,7

515 Rosół z makaronem
nitki szlacheckim
i zieloną pietruszką,

filet z kurczaka w sosie ziołowo-jogurtowym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi
i  jabłka,
z jogurtem naturalnym,

kompot z czerwonej porzeczki

1,7,9

622 Jogurt brzoskwiniowy polskie smaki, pałeczki kukurydziane

i chipsy jabłkowe

1,7

210
Środa
12.06.2019
Chleb z masełkiem,
pastą z jaj
i szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym,
z pomidorem,
chleb z ziarnami, masłem
serkiem hochland, pomidorem
i żółtą papryką

kawa zbożowa
z mlekiem,

herbata z miodem
i cytryną

1,3,7,8,10

456 Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,

kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,

kompot agrestowy

1,3,7,9

614 Muffinka

i sok pomarańczowy

1

279
Czwartek
13.06.2019
Zupa mleczna
z kaszą jaglaną,
graham z masełkiem, sałatką zieloną,
szynką drobiową, rzodkiewką
i pomidorem,
wek z masłem,
serem żółtym,
zieloną papryką
i pomidorem,

herbatka hibiscus

kiwi

1,6,7

520 Krem z groszku zielonego
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką

cielęcina w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem

kompot agrestowy

1,7,9

557 Galaretka agrestowa

i banan

105
Piątek
14.06.2019
  Chleb
z masełkiem,
serkiem twarożkowym
ze szczypiorkiem
i jogurtem naturalnym
z pomidorem,
chleb  z ziarnami, masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym

kakao,

herbatka żurawinowa

banan

1,7,8

505 Barszcz czerwony
z tortellini
i zielonym koperkiem
filet z miruny
duszony na maśle,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka
z kapusty pekińskiej,
marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek

kompot wiśniowy

1,4,7,9

533 Tosty z masłem,
serem żółtym,
ziołami prowansalskimi,
z ketchupem Pudliszki łagodnym,

herbatka
z dzikiej róży

1,7

223

Woda niegazowana według potrzeb dzieci


Zgodn
ie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, / 
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA

Montessori

TUTORING SZKOLNY

Archiwa

"Bo kochać znaczy tworzyć,
poczynać w barwie burzy
rzeźbę gwiazdy i ptaka
w łun czerwonych marmurze."
                                 /K.K.Baczyński/