20.01.2020 – 24.01.2020

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20.01.2020

Pieczywo – chleb
i graham z ziarnami, masło, masełko,
pasta z sera białego, fileta z makreli
w oleju,
jogurtu naturalnego, szczypiorku,
dżem truskawkowy niskosłodzony, pomidor
i zielona papryka

kawa zbożowa
z mlekiem,

 herbatka z dzikiej róży

 ¼ kiwi

1,4,7,8

Kwaśnica z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką

 ryż na mleku
z malinami
 polany masłem
kompot agrestowy

1,7,9

½ oponki,

 herbata żurawinowa

i ½ jabłka

1,7

533 kcal

605 kcal

159 kcal

Wtorek

21.01.2020

Zupa mleczna
z kaszką manną,
pieczywo mieszane- wek i graham,
 masło, masełko,
schab orawski,
serek śmietankowy Włoszczowa,
pomidor,
 zielona i czerwona papryka, ogórek kiszony

herbatka pigwa truskawka

¼ jabłka

1,6,7 

Rosół z makaronem
nitki orkiszowym
i zieloną pietruszką,

duszony filet
z indyka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny
 i oliwy z oliwek

 kompot z czarnej porzeczki

1,7,9 

Gofry waflowe

 i sok jabłkowo-gruszkowy

543 kcal

540 kcal

104 kcal

Środa

22.01.2020

 Pieczywo-chleb
i graham z ziarnami, masło, masełko,
pastą z jaj
 i szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym
serek śmietankowy Piątnica, pomidor
i zielona papryka,

kakao

herbata z cytryną
 i miodem

marchew

1,3,7,8,10 

Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,

kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,

kompot śliwkowy

1,3,7,9

Serek Bakuś,

wafle talarki
z błonnikiem

i ¼ jabłka

1,7

456 kcal

614 kcal

156 kcal

Czwartek

23.01.2020

Zupa mleczna z płatkami owsianymi wek i graham,
masło, masełko,
szynka- kurczak gotowany, ser żółty gouda ogórek kiszony, papryka czerwona i pomidor

herbatka malinowa

marchew

1,6,7

Krem z groszku zielonego z grzankami razowymi i zieloną pietruszką,

sznycelek w/p,ziemniaki puree
ze szczypiorkiem, surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka,cebulki, zieleniny
i oliwy z oliwek

kompot wiśniowy

1,3,7,9

Galaretka agrestowa 

i chipsy jabłkowe 

506 kcal

596 kcal

144 kcal

Piątek

24.01.2020

Pieczywo mieszane-
rogal,  graham
z ziarnami,
 masło, masełko,
 miód wielokwiatowy, ser żółty gouda,
pomidor
 i zielona papryka 

kawa zbożowa

herbatka z dzikiej róży

½ banana

1,7,8

Zupa z soczewicy
 z groszkiem ptysiowym
 i zieloną pietruszką

filet z miruny w sosie musztardowo-jogurtowym, ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty czerwonej jabłka i oliwy z oliwek

kompot wieloowocowy

1,4,7,9,10

Drożdżówka
 z dżemem,

kakao

 i marchew

1,7 

505 kcal

562 kcal

290 kcal

Woda niegazowana według potrzeb dzieci


Zgodn
ie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, / 
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA

Montessori

TUTORING SZKOLNY

Archiwa

"Bo kochać znaczy tworzyć,
poczynać w barwie burzy
rzeźbę gwiazdy i ptaka
w łun czerwonych marmurze."
                                 /K.K.Baczyński/