14.10.2019 – 18.10.2019

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.10.2019

Pieczywo –
bułka pszenna,
bułka grahamka, masło, masełko,
pasztet z drobiu,
filet z makreli
 w pomidorach,
ogórek kiszony, rzodkiewka,
żółta papryka,

kawa zbożowa
z mlekiem,

 herbatka hibiscus

gruszka

1,4,6,7

Kwaśnica z mięsem ziemniakami
 i zieloną pietruszką,

ryż na mleku
z malinami
 polany masłem,

 kompot agrestowy

1,7,9

Bakuś kieszonka,

wafle talarki
z błonnikiem,

½ banana

1,7

445 kcal

605 kcal

172 kcal

Wtorek

15.10.2019

Zupa mleczna
 z płatkami jaglanymi,
pieczywo mieszane-wek, chleb graham, masło, masełko,
szynka wieprzowa- schab od górali,
 dżem truskawkowy niskosłodzony,
sałatka lodowa, pomidor, rzodkiewka
i żółta papryka

herbatka malinowa

soczek Tymbark multiwitamina

1,6,7

Rosół z makaronem
nitki orkiszowym
i zieloną pietruszką,

filet z kurczaka w sosie ziołowo-jogurtowym,,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi
 i brzoskwini,

 kompot z czerwonej porzeczki

1,7,9

Kisiel truskawkowy,

biszkopty

 i ½  jabłka

1,7

530 kcal

578 kcal

197 kcal

Środa

16.10.19r.

Pieczywo- chleb pszenno-żytni,
graham z ziarnami, masło, masełko,
pasta z jaj,szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym,
serek śmietankowy
 pomidor, rzodkiewka
i zielona papryka

kawa zbożowa
 z mlekiem,

herbata z cytryną
i miodem,

marchew

1,3,7,8,10

Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,

kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,

kompot wieloowocowy

1,3,7,9

Gofry waflowe

 i sok jabłkowo- porzeczkowy

1

456 kcal

614 kcal

104 kcal

Czwartek

17.10.19r.

Zupa mleczna
z płatkami owsianymi
i rodzynkami,
pieczywo-wek
i chleb graham, masło, masełko,
szynka drobiowa- kurczak gotowany,
ser żółty gouda, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor
 i żółta papryka,

herbatka żurawinowa

jabłko

1,6,7,12

Zupa krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,

cielęcina w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty
pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny
 i oliwy z oliwek

kompot  wiśniowy

1,7,9

Piernik

i sok jabłkowy

1

506 kcal

564 kcal

182 kcal

Piątek

18.10.19r.

Pieczywo mieszane-  chleb pszenno-żytni,
graham z ziarnami, masło, masełko,
serek twarożkowy
ze szczypiorkiem
i jogurtem naturalnym
miód pszczeli,
pomidor i rzodkiewka

kakao,

banan

 herbatka owocowa

1,7,8

Zupa ogórkowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,

filet z miruny panierowany, z pieca
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte,

kompot z czarnej
 porzeczki

1,3,4,7,9

Tosty z masłem,
serem żółtym,
ziołami prowansalskimi,
z ketchupem Pudliszki łagodnym,

herbatka żurawinowa

 i marchew

1,7

505 kcal

562 kcal

223 kcal

Woda niegazowana według potrzeb dzieci


Zgodn
ie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, / 
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA

Montessori

TUTORING SZKOLNY

Archiwa

"Bo kochać znaczy tworzyć,
poczynać w barwie burzy
rzeźbę gwiazdy i ptaka
w łun czerwonych marmurze."
                                 /K.K.Baczyński/