Jadłospis

22.06.2020 – 26.06.2020

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

22.06.2020

Pieczywo-bułeczka kajzerka, masełko,
pasztet z drobiu,
filetem z makreli
w pomidorach,
ogórek kiszony,

kakao

herbatka z dzikiej róży

¼ kiwi

1,4,6,7

Barszcz czerwony zabielany z jajkiem, ziemniakami
i zielonym koperkiem

„pikantny naleśnik”
z szynką, papryką,
cebulką i serem żółtym
z ketchupem

herbata z cytryną
i miodem

1,3,6,7,9

Biszkopt
– wyrób własny-

i sok jabłkowy

1,3

445 kcal 619 kcal 154 kcal
Wtorek

23.06.2020

Zupa mleczna
z płatkami owsianymi,
pieczywo- wek,   masełko,
szynka  w/p,
dżem truskawkowy niskosłodzony
i pomidor

herbatka żurawinowa

¼ gruszki

1,6,7

Rosół z makaronem
nitki szlacheckim
i zieloną pietruszką,

filet z kurczaka w sosie ziołowo-jogurtowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
brokuły z wody,

kompot z czerwonej porzeczki

1,7,9

Pączek
z dżemem,

herbatka z dzikiej róży,

½ banana

1,7

522 kcal 578 kcal 382 kcal
Środa

24.06.2020

Pieczywo- chleb pszenno-żytni, masełko,
pasta z jaj,szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym,
serek śmietankowy Piątrnica,
pomidor,

kakao

herbata z cytryną
i miodem,

¼ kiwi

1,3,7,10

Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,

kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,

kompot wiśniowy

1,3,7,9

Serek Bakuś, gofry waflowe

i ¼ jabłka

1,7

456 kcal 614 kcal 150 kcal
Czwartek

25.06.2020

Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo- wek- masełko,
serem żółtym,
½ jajko gotowane, pomidor,

herbatka malinowa

¼ jabłka

1,3,7

Krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,

gulasz z udźca indyka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka,
cebulki, zieleniny
i oliwy z oliwek

kompot śliwkowy

1,7,9

Chleb, masełko,
szynka drobiowa- kurczak gotowany,
ogórek zielony,

herbatka żurawinowa

1,6

502 kcal 541 kcal 194 kcal
Piątek

26.06.2020

Pieczywo-chleb pszenno-żytni
masełko,
ser twarożkowy
z jogurtem naturalnym
dżem truskawkowy niskosłodzony,

pomidor

kakao

herbatka hibiscus

½ banana

1,7

Zupa Shreka
z groszkiem ptysiowym
i zieloną pietruszką,

filet z miruny panierowany –
z pieca, frytki,
surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek

kompot wieloowocowy

1,3,4,7,9

Galaretka malinowa

i chipsy jabłkowe

z sokiem truskawkowym

505 kcal 562 kcal 144 kcal

Woda niegazowana według potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE] Nr 1169/2011

z  dnia 25 października  2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji  pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3.  Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY  RODZICÓW,  ŻE ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/oraz Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DNIA 26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154 W  NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY :

  •  MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
  •  KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
  • PŁATKI :  OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
  • MLEKO:   2,0%,
  • SER  BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
  • HERBATY –  OWOCOWE  lub   ZIOŁOWE, WODĘ,
  • KAWA, KAKAO, HERBATKI  DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM,
  • RYBA  PODAWANA  JEST  2  RAZY  W  TYGODNIU,
  • WSZELKIE  MĄCZNE  ORAZ  PÓŁMIĘSNE  OBIADY  SĄ  ROBIONE  NA  MIEJSCU. /Pierogi,kluski, knedle, racuszki,  naleśniki, gołąbki, /
  • OGRANICZONO  ZUŻYCIE  CUKRU  I  SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
  • WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO ,MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
  • DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA